Életrajza

Daniel Jacob Radcliffe 1989. július 23-án született az angol Fulhamben Alan Radcliffe és Marcia Gresham egyetlen fiaként. 5 éves kora óta színész akart lenni, de szülei nem támogatták ezt az ötletet. 1999-ben megkapta a David Copperfield címszereplőjét, amiért elismeréseket kapott. Ezáltal 2000-ben szerepet kapott A panamai szabó című filmben, ahol Jamie Lee Curtisszel és George Rush-sal is együtt játszhatott. 2001-től a Harry Potter – sorozatban kezdett el játszani, ahol több jelentkezőből választották ki Danielt. A zsűri úgy vélte, hogy ő lenne a legalkalmasabb Harry szerepére.

2005-ben szerepet kapott a Foley and McColl: This Way Up című színpadi műben, majd 2006-ban az Extras című komédiában. 2007-ben még két filmben játszott a Harry Potter mellett, mégpedig a December Boysban és a My boy,Jack-ben. Ugyanez évben egy színpadi szerephez is jutott az Equus című darabban a Broadway-en. Majd pár évvel később újabb darabban láthattuk, ami a Hogyan legyünk sikeresek… címet viseli. Végül a Harry Potter után egy horrorban láthattuk, mégpedig A fekete ruhás hölgyben. Azóta újabb filmszerepeket kap. Amikről tudunk: Kill your Darlings, The Criple of Inishman, A Young Doctor’s Notebook, Horns, The F Word, The Journey is The Destination. A Trevor Project keretein belül pedig évek óta segít másokon.

Amit még tudni érdemes róla:
Nagy példaképe Gary Oldman, aki nemcsak jó tanácsokkal látja/látta el, hanem még gitározni is megtanította. A Harry Potter szereplők közül Hagrid és a Weasley család a nagy kedvence. Két kutyája van, akiket Binkának és Nuggetnek nevezett el. Nagy Simpson család rajongó.


Szólj hozzá Te is!


Hozzászólás: