Harry Potter

Név: Harry James Potter
Született: 1980. július 30., Godrick’s Hollow, Anglia
Szülei: James Potter és Lily Evans
Varázspálcája: magyal-főnix toll, a párja Voldemortnál van.
Patrónusa: Szarvas

A “Harry Potter” egy teljesen átlagos brit név [olyasmi, mint magyarul a “Kovács János”]. S a névválasztás nem véletlen: Harry, bár a varázsvilág hőse, a muglivilágban egy átlagos fiú, ahol elkényesztetett unokatestvére, Dudley Dursley mellett nem nagyon tűnik ki, ráadásul mugli családjának egyik legfontosabb célkitűzése éppen az, hogy a lehető legátlagosabbak legyenek. A “fazekasmező”( a “potter” jelentése “fazekas”) pedig a brit és a bibliai nyelvhasználatban egyaránt annak a temetőnek a körülírása, ahová a nagyon szegényeket és az ismeretleneket temették.

Harry egy máguscsaládból származó, ún. „félvér” varázsló, szülei James Potter és Lily Evans (mugli születésű boszorkány). Mindketten egy nagyhatalmú sötét varázsló, Voldemort keze által haltak meg. Mivel anyja feláldozta magát érte, a kis Harryre küldött halálos átok visszaverődött az alig egyéves csecsemőről, és Voldemortot pusztította el fizikai valójában, de lelke megmaradt. Harry homlokán egy villám alakú sebhely maradt a történtek miatt. Harrynek így nagyon kevés élõ rokona maradt. Az egyiket, Sirius Blacket, Harry keresztapját, egyúttal James gyermekkori jó barátját vádolták meg azzal, hogy elárulta a gyermek szüleit, majd tömeggyilkosságot hajtott végre 13 varázstalan személy (mugli) és Peter Pettigrew ellen, aki levágta egyik ujját és patkányként elrohant, ezzel eljátszva saját halálát. A történet kezdetén Sirius az Azkabanban, a varázslók börtönében tartják fogva. Csak a Harry Potter és az azkabani fogoly címû részben bukkan fel és bizonyosodik be ártatlansága, miután megszökik a fogságból. A “Harry Potter és a Főnix rendje” című kötetben pedig meghal Bellatrix Lestrange, az őrült halálfaló unokahúga által.

Harry jobb híján édesanyja nővére, Petunia néni családjához kerül. Petunia és férje, Vernon Dursley teljességgel varázstalan, és gyűlölik a varázsvilágot. Gyermekük, Dudley Dursley egy elkényeztetett, kövér fiú, aki állandóan terrorizálja Harryt.

Ismert nagyszülei:
Dorea Black (1920-1977)
Charlus Potter (1919-1978)

Dursley-ék megpróbálták a kis Harryt normális emberként nevelni, és elhallgatták előle múltját. Szüleiről azt mondták, hogy autóbalesetben vesztek oda. Ellenszenvük mérhetetlenül sok szenvedést okozott Harrynek: a lépcső alatti gardróbban lakott, kopott és kinőtt ruhákat adtak neki és kortársaihoz képest sokat dolgoztatták – ellentétben saját fiukkal, Dudley-val. A szülők példáját látva unokatestvére is rendszeresen megalázta, és az iskolában is megakadályozta, hogy barátokra találjon.

11 éves korában azonban fordulat következik be az életében: kap egy levelet, ám a bácsikája nem engedi meg, hogy elolvassa. Noha végül el kell menekülniük saját otthonukból az egyre növekvő mennyiségű, kitartó levéláradat elől, Rubeus Hagrid a Roxfort kulcs- és háztájőrzője végül megtalálja őket, és személyesen kézbesíti a levelet. Ebben az áll, hogy született varázsképességei miatt Harry felvételt nyert a Roxfortba, a három európai mágusiskola legrangosabbikába, ami valahol Skóciában van. Innentől kezdve hat éven és köteten keresztül, nagykoráig a Roxfort tanulója, és a Roxforthoz kapcsolódnak hajmeresztő kalandjai is. A hetedik évben és egyben kötetben nem a Roxfortban tanul, hanem a Voldemort által elkészített horcruxokat próbálja elpusztítani.

Múltjával Harry csak fokozatosan ismerkedik meg. Általában az őt mindvégig támogató és szemmel tartó Dumbledore az, aki hosszabb beszélgetések során saját és szülei életútjának kisebb-nagyobb szakaszait megvilágítja a számára. Harry azonban rendkívül jó képességekkel és nagy kíváncsisággal van megáldva, és ügyes érzékkel saját maga is kiderít sok mindent. A történet előrehaladtával az ifjú varázsló egyre nagyobb jelentőségű, az egész világot érintő események részese lesz, amellett kora előrehaladtával a magánélete is kitágul: megismeri a szerelmet, a féltékenységet, mind többször szembesülnie kell szerettei elveszítésével.

3 gyermeke születik Ginny Weasleytől: James Sirius Potter, Albus Perselus Potter, Lily Luna Potter.

Egyéb dolog Harryről:
A párszaszáj. Mikor csecsemőkorában Voldemort megtámadta, átruházott rá egy képességet, az úgynevezett párszaszájúságot, ami azt jelenti, hogy érti a kígyók nyelvét. Roxfortban a házalapítók között Mardekár Malazár volt párszaszájú, és csak azok tudnak ezen a nyelven beszélni, akik a leszármazottai.

Harry története igen vonzó a fiatal olvasók számára, akik előszeretettel ábrándoznak arról, hogy valahonnan előkerül egy gazdag vagy befolyásos, messzeföldön élő rokon, és magukkal viszi őket. De a nép- és tündérmesék szokásos fordulata is ez: magas származású gyermek, akit azonban a körülmények kiszakítanak családja köréből, átlagos emberek között nevelkedik(ahol esetleg szinte rabszolgaként kezelik, bántják), végül rátalál igazi családjára, és újra felemelkedik. (Ilyen pl. Hamupipőke története is.) Harry történetében e mesék sok eleme megtalálható.

Harry, aki a saját világában egy teljesen átlagos, szürke fiú, egy másik világban hős: sportbajnok, sőt szabadító. Ehhez mindössze meg kell találnia igazi helyét – ahogy átlagossággal küzdő olvasóinak is.

Lesd meg a Potter családfát


Szólj hozzá Te is!


Hozzászólás: