Hogyan kapta meg Harry szerepét?

A produkciós csapat első feladata az volt, hogy találjanak egy fiatal színészt Harry Potter szerepére. Az újságok tele voltak a nagy “Potter-hasonmástörténetek” történeteivel. Haley Joel Osment volt az egyik kiválasztott, aki hatalmas elismerést szerzett az Oscar-díjas A hatodik érzék című alkotásban, melyben egy kísértetektől üldözött fiút játszott. Ő maga volt az, aki kiszállt a versenyből, mivel azt gondolta, hogy a könyv maradjon inkább könyv, nem kell belőle filmet készíteni. Aggódó producerek tartottak meghallgatásokat országszerte szinte minden iskolában, és arra buzdították az érdeklődő gyerekeket, hogy lépjenek velük kapcsolatba a Warner Bros. honlapján keresztül. Egy napon David Heyman egy barátjával, Alan Radcliffe irodalmi ügynökkel színházba ment a West Enden. Radcliffe magával vitte fiát is, aki éppen akkor kezdte el színészi karrierjét. David így emlékezett vissza: “Néztem ugyan a színdarabot, de képtelen voltam az előadásra koncentrálni azután, hogy megpillantottam Dant. Másnap felhívtam Alant. Arra gondoltam, Dan egyértelmûen megtestesíti Harry figuráját.”

Augusztus vége felé a Warner Bros. bejelentette, hogy aláírták a szerződést Harry szerepére egy London délnyugati részéből, Fulhamből származó tizenegy éves fiúval. És amikor Daniel Radcliffe megjelent drótkeretes szemüvegével a sajtóbemutatón a Knightbridge Szállodában, pontosan úgy festett, mintha egyenesen Thomas Taylor regényillusztrációjáról lépett volna elő. Daniel szégyenlősen bevallotta, hogy – bár nem számít újoncnak a szórakoztatóiparban – elsírta magát, amikor megtudta, hogy övé lesz a szerep. Szerepelt már képernyőn a BBC David Copperfield-feldolgozásában, filmben pedig A panamai szabó című produkcióban debütált, John Le Carré bestsellerének John Boorman által készített feldolgozásában (főszereplői Geoffrey Rush és Pierce Brosnan voltak) – Daniel a “szabó” fiát alakította. Édesapja, Alan középszerű színész volt mindaddig, míg befolyásos irodalmi ügynök nem lett először William Morrisnál, majd az ICM-nél. Édesanyja, Marcia Gresham ugyancsak kacérkodott a színészettel, helyette azonban jó nevű szereposztási ügynük lett belőle. Elmondható tehát, hogy az új sztár mögött megfelelő csapat állt, hogy díjazásáról tárgyaljanak. Végül 200.000 fontos ajánlatot fogadott el két filmre. A Warner Bros.-nak ugyanis még azelőtt el kellett kezdenie a második film gyártását, hogy kiderült volna, sikeres volt-e az első. A könyvekben Harry mindig egy évet öregszik a következő részre, így Danielnek is ezt kellett követnie a filmben.

Joanne boldog volt, hogy Danielre esett a választás, és elégedett volt a tízéves Emma Watsonnal és a tizenegy éves Rupert Grinttel, akiket Hermione és Ron szerepére választottak ki. “Miután láttam Dan Radcliffe próbafelvételét, csak azt tudom mondani, hogy Cris Colombus nem találhatott volna jobb Harryt – mondta. – Dannek, Emmának és Rupertnek sok szerencsét kívánok, és remélem, ugyanolyan élvezettel fogják eljátszani az elsőéves Roxfort-növendékeket, mint ahogy én megírtam őket.” Chris Colombusnak azt mondta, mintha “rég elvesztett fiának” adta volna oda a szerepet.

Heyman és Colombus egyaránt azon igyekezett, hogy csíllapítsa a Harry Potter esetleges amerikanizálása (“disneyesítése”) miatti félelmeket. “Mindig az volt a célunk – és továbbra is azt tartjuk szem előtt -, hogy hűek maradjunk a könyvhöz, és ragaszkodjunk az eredeti történethez”, mondta Heyman. Colombus azt nyilatkozta az online Salon magazinnak: “A filmnek angolnak kell lennie, és őszintének a gyerekekhez.” Hozzátette: “J.K.Rowling az első lapon megfogott.” Ha elrontaná szeretett könyvét, a szerző biztosan a torkának ugrana.

Kifejezetten szívderítő fejlemény volt, hogy Robbie Coltrane aláírta a szerződést Hagrid szerepére,McGalagony professzor szerepére pedig Maggie Smith-t jelölték, aki kitűnő választás volt. Alan Rickmannel Piton, Richard Harrisszel (később Michael Gambonnal) Dumbledore, Julie Waltersszel Mrs. Weasley és John Cleese-zel Félig Fej Nélküli Nick szerepében a film kezdett hasonlítani a “Ki kicsoda a brit filmben” című kiadványra. Forgatókönyvírónak Steve Klovest válaszották, aki már bizonyított A csodálatos Baker fiúk című filmben, és örömmel fogadta, hogy Joanne szeretne vele együtt dolgozni. Joanne-ra ugyan nagy nyomás nehezedett 2000 közepén a negyedik Harry Potter könyv kiadása miatt, mégsem engedett abból, hogy övé legyen az utolsó szó a forgatókönyvvel kapcsolatban.

Következő lépésként a megfelelő helyszíneket kellett megtalálni. Hertfordshire megyében, Watford közelében, a Leavesden Stúdióban gondosan felépítették a Roxfortot, valamint Harry lépcső alatti kuckóját (bár Joanne szárnyaló képzelete nem könnyítette meg a dolgukat). Számos nevezetes hely pályázott, végül a gloucesteri katedrálist választották ki a Roxfort fő helyszínéül. Hangulata miatt az épület már korábban is szerepelt Joanna Trollope A kórus és Dennis Potter Fillérek az égből című műveiből készült televíziós feldolgozásokban. Gloucester esperesét, főtisztelendő Nicholas Buryt – mint minden más résztvevőt – titoktartásra kötelezték. “Gloucester az egyik legszebb és legelőkelőbb katedrális, kolostorai Európa legszebb építészeti remekművei közé tartoznak” – mondta büszkén a főtisztelendő úr. Úgy ítélték, a kolostor tökéletes lesz majd a Roxfort zárt belső udvarának.

A Lacock apátság Wiltshire-ben, a durhami katedrális és a Whitby apátság is a Roxfort egy-egy helyszíneként szolgált. A londoni Ausztráliai Fõbizottság épülete lett a könyvbeli Gringotts Bank. A Warner Bros. azon az állásponton volt, hogy a lehető legtöbb helyszínt titokban kell tartani, “nem akarták, hogy az emberek a filmvászonra mutogassanak, és azt mondják: >> Jajj, nézd, ez Oxford<< " A filmnek köszönhetően a leghíresebbé váló helyszín valószínűleg a festői szépségű észak yorkshire-i Goathland falu vasutállomása lesz. A népszerű televízióműsorban, a Heartbeatben már felhasználták helyszínként, de most a film kedvéért átalakították Roxmorts állomássá. A könyvben nem sok szó esik róla, mindössze egy "keskeny, sötét peron", ahová Harry és tanulótársai megérkeznek útjukról a King's Cross állomásról.

A forgatás kezdetén sem Daniel, sem Rupert nem olvasta el az összes könyvet. Daniel bevallotta, hogy “valamikor régen” olvasta az első kettőt, de már nem emlékezett semmire. A gyerekszínészeknek a törvény értelmében folyamatosan végezniük kell tanulmányaikat, ezért magántanár utazott velük a forgatási helyszínekre. A tanrend sajnos matekból és “mugli” történelemből állt, legendás lények gondozása nem szerepelt a tárgyak között. A kemény angliai tél félbeszakította a forgatást, és nem tudták tartani a 2001 márciusára kitűzött határidőket – David Heymannek meg kellett hosszabíttatnia a gyerekek engedélyét, hogy júliusig kimaradhassanak az iskolából.

Manapság egy film leforgatásával még nincs teljesen megnyerve a csata: a másik fele a hírverés és reklámozás, hogy a lehető legtöbb ember várja a film bemutatását. Ennek megfelelően március első napján a Wraner Bros. honlapján speciális előzeteseket tettek közzé. Az összeállításban látható, ahogy Harry levelei besüvítenek a konyhába a tűzhelyen át, ahogy a Roxfortba tart a vonat, és belepillanthatunk Flitwick professzor bűbájtanórájába is. És természetesen láthatjuk Robbie Coltrane-t, azaz Hagridot.

Egy kis kellemetlenség támadt, amikor a Sun vezércikket jelentetett meg a “Harry Potter drogos sokkja” szenzációhajhász címmel, amely azonban tartalmát tekintve sokkal kevésbé bizonyult érdekesnek. Úgy tűnik, találtak néhány fecskendőt a Leavesden Stúdióban, és a rendőrség átkutatta az épületet a nyomok után. Kár, hogy Voldemortot nem tartóztatták le, de hát mindent nem kívánhat az ember, még ha újságíró is.

Június vége felé a film több jelenetét is közzétették, köztük egy képet a bölcsek kövét örzű háromfejű szörnykutyáról, Bolyhoskáról. Chris Colombus ismét megerősítette, hogy nem újabb Reszkessetek, betörőket készített: “Ígérem,hogy nem. Ezek a könyvek hihetetlenül képzeletgazdag, klasszikus történetek. Miért akarnánk elrontani őket?”


Szólj hozzá Te is!


Hozzászólás: